Portrait, Fashion and Glamour Model Photography, Lighting Techniques, Workshops & Teaching
Unique Photo ID: HvE-20170310-0016.Exposure: 1/800s at f/4 on 200mm.

7 Comments

 1. ALain

  Ik ben nieuwsgierig of de ELC500 / ELC1000 een gewoon “studio” flitspatroon volgen op hun kortste flitstijd of er iets speciaal te zien is in de grafiek?

  Beantwoorden
  • Hans van Eijsden

   Hoi Alain,
   Wat bedoel je precies? De ELC500 / ELC1000 maakt gebruik van diverse condensatorbanken. Op die manier kan de flitsduur onder controle gehouden worden met als voordeel een perfect neutraal kleurenspectrum in tegenstelling tot IGBT-lampen.
   In de grafiek is aan de dip goed te zien wanneer de lamp overschakelt op een andere condensatorbank.

  • Gerben

   Kijk, dat is nu eens duidelijke taal, daar kan ik wat mee. Ik heb een ELB500 en een ELC Pro HD 1000 en ben op zoek naar twee packs om bij te lichten. Ik heb wat geëxperimenteerd met de D-lite 4, maar die gaan het niet worden.
   Leuk als je Hi-Sync nodig hebt, maar daar heb ik de 400 HS kop al voor.

   Vaak wordt er gekeken of de pack veel vermogen heeft, maar amper of de pack ook weinig licht kan geven.
   Vandaar dat ik aan het kijken ben voor een RX ONE. In een kleine studio is het minimale vermogen van twee D-lite4 al voldoende om een achtergrond mooi wit uit te lichten op f8.0. Een RX One moet dus voldoende zijn voor mij. Ik zal nog wat testen moeten uitvoeren, om er zeker van te zijn dat de RX ONE ook daadwerkelijk voldoende is.
   Een ander voordeel is dat de flitsduur van de RX ONE relatief snel is, zeker in vergelijking met de D-Lite 4!
   Zijn er ervaringen met de RX ONE?
   Is de flitsduur inderdaad zo kort?

 2. michael

  Hi Hans, met de HS head kun je toch juist wel in de studio werken als je sluitertijden zoals 1/4000 of 1/8000 gebruikt ? Uit je verhaal begrijp ik juist dat deze dan sneller is dan de elb400 action head die een 0.5 heeft van ongeveer 1/5500, wat een 0.1 impliceert van ongeveer 1/1800. Doordat sluitertijd korter is dan flitsduur zou ik verwachten dat je bij gebruik van een HS head geen “nagloei effect” hebt zoals bij alle flitsers in je overzicht die gebruikt zijn met de sync speed van de camera.

  Erg goed en verhelderend artikel, dank voor het vele werk, heeft me helpen besluiten een tijd geleden om voor elb400 te gaan. Dat die nu niet meer in de Elinchrom collectie zit is een ander verhaal 🙂

  Beantwoorden
 3. michael

  Vandaag een test uitgevoerd door een schijfje te fotograferen dat met constante snelheid draait op een boormachine. Mijn doel was de verschillen in “stopping power” te zien tussen de verschillende flitsers. Gebruikte sluitertijd was 1/200, er was geen invloed van omgevingslicht. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen, gebaseerd op de 0.5 flitsduur die Hans in dit artikel laat zien per flitser/vermogen. De ELB400 met action head op de B poort is erg goed. Qua stopping power was de HS head (A poort) met een sluitertijd van 1/8000 nog net een stukje scherper. Het verschil was groter dan wat ik verwachtte tussen 1/5700 en 1/8000. Zou dat dan toch een “nagloei effect zijn” dat voor wat blur zorgt als de 0.5 flitsduur korter is dan de sluitertijd ? In een studio omgeving zal ik de action heads blijven gebruiken omdat die veel constantere resultaten voor mij geven dan de HS heads voor de meeste onderwerpen .

  Beantwoorden
 4. Aris

  Super artikel Hans! Ik heb n quadra rx hybrid met hs kop en action + standard head en vroeg me net als anderen af of voor die scherpte in de studio hs met hogere sluitertijden functioneel kan zijn.
  Hoe verhoudt zich jouw informatie van flitsduur tot mijn hybrid set? Als ik de A head gebruik op de B poort als main light pakt de kick light automatisch meer power.

  Beantwoorden
 5. Marcus Kingma

  Ik heb onlangs 4 stuks ELC 500 Pro HD aangeschaft voor Fashion fotografie maar uiteraard is de High Sync een leuke bijkomstigheid. Ben alles nog aan het leren en dan is zo een artikel zeer nuttig. Dank.

  Beantwoorden

Geef een reactie