Portrait, Fashion and Glamour Model Photography, Lighting Techniques, Workshops & Teaching
Unique Photo ID: HvE-20170310-0016.Exposure: 1/800s at f/4 on 200mm.

4 Comments

 1. ALain

  Ik ben nieuwsgierig of de ELC500 / ELC1000 een gewoon “studio” flitspatroon volgen op hun kortste flitstijd of er iets speciaal te zien is in de grafiek?

  Beantwoorden
  • Hans van Eijsden

   Hoi Alain,
   Wat bedoel je precies? De ELC500 / ELC1000 maakt gebruik van diverse condensatorbanken. Op die manier kan de flitsduur onder controle gehouden worden met als voordeel een perfect neutraal kleurenspectrum in tegenstelling tot IGBT-lampen.
   In de grafiek is aan de dip goed te zien wanneer de lamp overschakelt op een andere condensatorbank.

 2. michael

  Hi Hans, met de HS head kun je toch juist wel in de studio werken als je sluitertijden zoals 1/4000 of 1/8000 gebruikt ? Uit je verhaal begrijp ik juist dat deze dan sneller is dan de elb400 action head die een 0.5 heeft van ongeveer 1/5500, wat een 0.1 impliceert van ongeveer 1/1800. Doordat sluitertijd korter is dan flitsduur zou ik verwachten dat je bij gebruik van een HS head geen “nagloei effect” hebt zoals bij alle flitsers in je overzicht die gebruikt zijn met de sync speed van de camera.

  Erg goed en verhelderend artikel, dank voor het vele werk, heeft me helpen besluiten een tijd geleden om voor elb400 te gaan. Dat die nu niet meer in de Elinchrom collectie zit is een ander verhaal 🙂

  Beantwoorden
 3. michael

  Vandaag een test uitgevoerd door een schijfje te fotograferen dat met constante snelheid draait op een boormachine. Mijn doel was de verschillen in “stopping power” te zien tussen de verschillende flitsers. Gebruikte sluitertijd was 1/200, er was geen invloed van omgevingslicht. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen, gebaseerd op de 0.5 flitsduur die Hans in dit artikel laat zien per flitser/vermogen. De ELB400 met action head op de B poort is erg goed. Qua stopping power was de HS head (A poort) met een sluitertijd van 1/8000 nog net een stukje scherper. Het verschil was groter dan wat ik verwachtte tussen 1/5700 en 1/8000. Zou dat dan toch een “nagloei effect zijn” dat voor wat blur zorgt als de 0.5 flitsduur korter is dan de sluitertijd ? In een studio omgeving zal ik de action heads blijven gebruiken omdat die veel constantere resultaten voor mij geven dan de HS heads voor de meeste onderwerpen .

  Beantwoorden

Geef een reactie