Licht & Expressie: Resultaten van onze Workshops

| 18 Foto’s

This post is also available in: Engels

Hier zijn, op veler verzoek, de resultaten van de licht & expressie-workshops die ik afgelopen maand heb gegeven. En deze keer niet via internet maar in real life, en ook nog eens in m’n eigen Nederland. Relaxed! 😃
De locatie was nogal bijzonder: De Loads, met mooie kleurrijke geschilderde graffitimuren. En het evenement? Fotografie In Beeld, voor de eerste keer. Allebei mijn workshops waren al snel volledig uitverkocht, dus wie weet… is het voor herhaling vatbaar.

Alles over fotografie op de beurs #fotografieinbeeld #fotografie #photography #video #lighting

A photo posted by Tjapko de Heus (@tjapko) on

Tijdens de workshops heb ik diverse dingen uitgelegd over licht en expressie: wat zorgt ervoor dat een portretfoto eruit springt? En hoe kunnen we licht gebruiken om de foto net dat beetje extra’s te geven?

Ik heb uitleg gegeven over de 4 technische hoofdmanieren om foto’s commercieel aantrekkelijk te maken, ik heb het gebruik van de lichtmeter gedemonstreerd, ik heb een visie gegeven op de zin en onzin van een histogram en ook heb ik een aantal dingen uitgelegd over de eigenschappen van het menselijk gezicht: de hooglichten, de schaduwen, catchlights en hun relatie met expressie en persoonlijkheid.

Ook heb ik uitleg gegeven over het kleurenwiel (mijn manier om gebruik te maken van een mooi kleurenpalet) en ik heb een tip gegeven over hoe maximale scherpte en definitie te krijgen in een foto, onafhankelijk van het te gebruiken objectief: door gebruik te maken van de Elinchrom ELC500 and ELC1000 lampen op een ultrakorte flitsduur. Ik heb de sweet spots van deze lampen gedemonstreerd en ook heb ik wat inzichten gedeeld over hoe en wanneer ik voor welke flitsduur kies om de beste detaillering te krijgen.

Na het theoretische deel was het tijd voor het praktische workshopgedeelte zelf, samen met model Tamara Terzic en Makeup Artist Ayse Aslan: altijd een geweldig team om mee samen te werken en om mooie resultaten mee neer te zetten.
Ik demonstreerde mijn workflow: over hoe en waar de lichtmeter te gebruiken, over handmatige witbalans, over Capture One en het maken van LCC-profielen en last but not least: het effect van afstand tussen het mode en het fotolicht, in combinatie met de diameter van de modifier. We demonstreerden mijn gouden regel over onderwerp-lichtafstand en de effecten ervan.

Er was zo veel om te laten zien en zo veel om uit te leggen, dat de tijd veel te snel voorbij vloog en we al vroeg Tamara gedag moesten zeggen. Maar gelukkig was daar Sannaz Moghaddam in het publiek en met haar geweldige actie door haar camera weg te leggen en nog even model te willen staan maakte ze de hele dag verder goed. Dankjewel Sannaz! 😃

Hier onder een korte impressievideo gemaakt door Tjapko Media Inbound Marketing & Videoproductie via #cafeobscura.
Wil je updates over eventuele nieuwe workshops? Like & volg dan onze Facebook Page. Wie weet tot de volgende keer!