Ayla The Fox: Muizen vangen in de bergen van Noorwegen

| 41 Foto’s

This post is also available in: Engels

“Morgen ga ik een vos fotograferen. Ayla The Fox. Een prachtige vos in de bergen van Noorwegen!”. Ik kon die avond maar slecht in slaap komen. Maar waarom? Ik bedoel, ik ben eraan gewend geraakt om de meest prachtige en bijzondere personen te fotograferen in de mooiste omgevingen, dat is mijn beroep, maar nu voelde het toch behoorlijk anders. Een dier, waarvan ik niet wist hoe en of ik de situatie onder controle zou kunnen houden. Geen voorbereidingen vooraf, geen communicatie met het onderwerp, geen mogelijkheid om extra belichting te positioneren, te meten en af te regelen, gewoon op geluk en de juiste momenten vast proberen te leggen in het kleine beetje natuurlijke omgevingslicht op het einde van een druilerige donkere dag.

Toen ik de volgende dag wakker werd en uit het raam keek, was alles wat ik zag droevig grijs. Mistig, regenachtig en saai. Totaal niet te vergelijken met wat ik normaal gewend ben wanneer ik buiten aan het shooten ben. En dan was er nog een ding wat me totaal niet blij maakte: toen ik verbinding maakte met mijn remote webcam in Nederland, zag ik alles daar prachtig zonnig erbij liggen. Help. Waarom was ik in vredes naam in Noorwegen nu? Op zo’n grijze grauwe dag een vos vastleggen, in de regen, de beweging proberen te bevriezen met de camera, zonder extra flitslicht, terwijl het bijna donker zou zijn? Hmmm. Ik had mijn twijfels. Technisch gezien, alhoewel ik ultra lichtsterk glas heb en de nieuwste Canon EOS 5D Mark IV camera, zou het het uiterste gaan vergen van mijn apparatuur. In ieder geval zou ik enorm hoge ISO-gevoeligheden moeten gaan gebruiken om op die manier het mogelijk te maken om extra korte sluitertijden te behalen om op die manier de snelle bewegingen van de vos scherp en “bevroren” in beeld te krijgen. Dus, dat was wat ik besloot om te gaan proberen.

Rijdende door de bergen zag ik plotseling een paar prachtige gebouwen op een heuvel. Heldere, levendige kleuren in een grijs en regenachtig landschap. Toen we er stopten kwam er uit de verte een vrolijk meisje naar ons toe: Silje, ze groette ons blij. Een big smile, heldere ogen, grappige vlechtjes en… een prachtige vos in haar armen. Ik vond Silje en de vos onmiddellijk helemaal geweldig en vanaf dat moment wist ik dat het een bijzondere en speciale dag zou worden. We besloten om een korte wandeltocht door de bergen te gaan doen en op die manier te kijken wat we zouden kunnen vastleggen.

Daar gingen we. Wandelen via een smal, modderig landweggetje. Aan de linkerkant keken we op tegen een rotsformatie en aan de rechterkant zagen we grasvlaktes. En daar was Ayla, heen en weer aan het rennen, op jacht naar een gele bal die Silje steeds weg wierp. Maar plotsklaps was Ayla weg. Ze was nergens meer te zien. Ik begon een beetje ongerust te worden en keek continu om me heen, door het mooie landschap van rotsen, bergen en valleien. Op zoek naar iets wat eruit ziet als een vos, met een vacht bijna gelijk aan het terrein.

Ayla The Fox (HvE-20161229-0405)

Ayla The Fox (1/640s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Ayla The Fox (HvE-20161229-0423)

Ayla The Fox (1/640s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Ayla The Fox (HvE-20161229-0382)

Ayla The Fox (1/800s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Ayla The Fox (HvE-20161229-0402)

Ayla The Fox (1/800s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Ayla The Fox (HvE-20161229-0400)

Ayla The Fox (1/640s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Ayla The Fox (HvE-20161229-0399)

Ayla The Fox (1/800s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Ayla The Fox (HvE-20161229-0395)

Ayla The Fox (1/800s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Ayla The Fox (HvE-20161229-0389)

Ayla The Fox (1/800s at f/3.2 on 200mm) – Norway

Maar toen riep Silje. Ze had Ayla gevonden, terwijl Ayla gewoon haar instinct aan het volgen was… Silje lachte naar me en haar ogen fonkelden: ze had een groot vermoeden van wat Ayla aan het doen was. Ik besloot om dichterbij te komen richting de spelende vos, met mijn teleobjectief op mijn camera. Toen ik door de zoeker keek zag ik onmiddellijk wat er aan de hand was: twee pootjes, een kort staartje en een balletje pluis. Het vloog door de lucht. Een muis! En achter de muis Ayla, die met enorm snelle bewegingen aan het spelen was met alle muizen die ze kon vinden. Onmiddellijk realiseerde me dat ook dit gewoon de natuur was. Maar één vos, en heel veel muizen, ongetwijfeld een hele familie. Het was fascinerend om te zien, voor ons allemaal, en ik besloot om wat foto’s te maken van wat ik in de verte zag gebeuren.

Ayla The Fox is geboren op een bontboerderij. Toen Ayla 4 weken oud was werd ze van die boerderij gered door Silje, om op die manier een beter en avontuurlijker leven te krijgen. Maar Ayla kan niet zelfstandig overleven omdat ze in gevangenschap is grootgebracht op die boerderij. Maar samen, Ayla en Silje, bezoeken ze de meest mooie plekken in Noorwegen, zodat ze elke dag kunnen genieten van het geweldige landschap. Beter dan te eindigen als een bontjas, als je het mij vraagt.

Silje leeft op een boerderij, samen met Ayla. Ayla heeft een eigen hok aan de boerderij vast, maar ze leeft ook vaak binnen bij Silje thuis. Om te voorkomen dat ze op jacht gaat naar eten in de keuken, heeft Silje’s vader een hek gemaakt, welke de keuken scheidt van de woonkamer.
Totdat Ayla 4 maanden oud was bleef ze samen met Silje op de boerderij. Maar toen begon Ayla om de honden en andere dieren achterna te jagen, dus vanaf dat moment moest Silje Ayla weg van de boerderij uitlaten, verderop de bergen in. Elke dag. En voor zo lang als de vos zou willen, wat er ook gebeurt. Dit gaf goede resultaten: 8 maand later werd de vos zo tam als mogelijk was. En de kan ook kunstjes: rollen op de buik en rug, blijven zitten totdat ze weer mag komen, een “high five” geven met een pootje en plat liggen… best opmerkelijk voor een vos.

Momenteel hebben Ayla The Fox en Silje meer dan 50.000 volgers op Instagram. Wil je ook zien hoe hun dagelijks leven in de mooie Noorse bergen eruit ziet? Volg ze dan hier: @aylathefox op Instagram.

Zoals ik hierboven al uit de doeken deed, het was nogal een uitdaging om Ayla vast te leggen en haar beweging met de camera te kunnen bevriezen in zo weinig licht. Ik had dan wel mijn lichtsterk Canon EF 70-200 f/2.8 L IS USM objectief bij me, maar soms moest ik toch de ISO opschroeven naar een waarde hoger dan 25600 om er op die manier voor te zorgen dat ik een sluitertijd kon halen kort genoeg om de snelle bewegingen van de vos scherp te houden. Een gevolg van het gebruik van een ultrahoge ISO is dat er een hoger ruisniveau aanwezig is in de foto’s. Gelukkig levert mijn Canon EOS 5D Mark IV camera op zulke hoge ISO-waarden toch nog bruikbare foto’s zonder al te veel ruis. Echt geweldig, dit maakt het verschil tussen bruikbare foto’s en ruiserige en/of onscherpe weggooiplaatjes met te weinig detail.
Dit maakte het mogelijk voor me om Ayla vast te leggen terwijl ze op muizenjacht was en om vervolgens de muis, inclusief pootjes en staartje scherp vast te kunnen leggen terwijl het door de lucht vloog in het schemerdonker. Het was natuurlijk maar een fractie van een seconde dat ik die kans had, de timing moest exact op het juiste moment goed zijn, maar terugkijkende op de omstandigheden ben ik blij met de resultaten. En het is weer een keer wat anders! 😉