Elinchrom Fresnel Licht: Best Wel Hollywood

| 13 Foto’s

This post is also available in: Engels

Vele jaren geleden in de Hollywood Studio’s was er één succesvol type licht om mee te werken, om er prachtige effecten mee te kunnen bereiken: fresnel licht. Denk maar aan de portretten van bijvoorbeeld Marilyn Monroe, met hard tekenend licht rond haar gezicht, contrastrijk met messcherpe schaduwen. Het probleem met hard licht is.. je ziet alles. Het accentueert alle details in de huid en voor portretten zoals deze is het bijna te scherp. Dus hadden de fotografen die fresnel licht gebruikten iets uitgevonden: een panty voor het objectief van de camera! Met een stuk panty (opgerekt en met een elastiek op de plek gehouden) direct voor het objectief krijgen de lichte huidgedeeltes een soort van “glow”, de huidtinten werden daarmee min of meer uitgesmeerd (een natuurlijke soort primer en foundation eigenlijk).

Dat is precies wat we wilden proberen, model Tamara Terzic met de hulp van make-up artist Martina Kató. Experimenteren met hoog-contrast zwart/witfotografie (als je me een beetje kent dan weet je dat ik dat steeds leuker begin te vinden om te doen). Door middel van heel speciaal antiek custom made Elinchrom fresnel licht, met de ELC1000 vrolijk door de lens ervan aan het schijnen. Serieus, wow.. zo ongelooflijk scherp, simpelweg te scherp! Dus besloten we onmiddellijk om een panty voor het objectief te bevestigen en ja, dat werkte geweldig. Die glamour glow, zoals geen enkele Photoshop plugin kan doen. Puur natuur, gloeiende “blooming” huid, rechtstreeks uit de camera.

Ik wil snel terug zijn met meer. Er zijn zo veel onbeantwoorde vragen, nadat ik zo veel heb gewerkt met zachtere types licht. Oh, ik wou dat ik alle modellen opnieuw kon fotograferen maar dan met dat fresnel licht, gewoon om het effect ervan te zien op het gebied van expressie en karakter. Er is iets mee, een extra gevoel, het voelt als tekenen met een potlood, echt het vormgeven van en met licht rond het onderwerp wat me meer en meer intrigeert. Wie weet, de mogelijkheden zijn eindeloos.. 😉

Als je een model bent met speciale ideeën en als je het wilt proberen, boek dan nu. In de nabije toekomst wil ik meer schrijven over het licht, met meer foto’s. Maar voor nu houd ik het nog steeds een beetje mysterieus.